Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Sri Aurobindo

Isten órája

..

Szinopszis

Ha valaki ebben a világban ismeri Őt (Átman), akkor el fogja érni az igazságot, ha nem ismeri, akkor az a létező legnagyobb veszteség vagy csapás. A bölcsek úgy meditálnak a Brahman felett, mint a valamennyi lényben belül lakozó irányítón, s ez által kiemelkednek az érzéki, anyagi életből, és halhatatlanná válnak. Kéna-upanisad 2.5.

Vannak olyan pillanatok, amikor a Szellem az emberek között jár, és az Úr lehelete létünk vizén lebeg; máskor azonban visszavonul, és az embereknek saját egoizmusuk erejéből vagy gyengeségéből kell cselekedniük. Az előbbi egy olyan időszak, amikor akár egy apró erőfeszítés is nagy eredményhez vezet, és megváltoztatja az ember sorsát, a másodikban pedig rengeteg munkával érünk el parányi eredményt. Boldogtalan az az ember és az a nemzet, amely, ha elérkezik az isteni pillanat, alszik, vagy nem készült fel, hogy felhasználja; amely nem tartotta karban lámpásait, hogy méltón üdvözölhesse, és füle süket a hívására. Ám háromszoros balszerencse zúdul azokra, akik erősek és készen állnak, mégis elpazarolják erejüket, vagy rosszul használják fel a pillanatot, hiszen az ő osztályrészük helyrehozhatatlan veszteség vagy hatalmas pusztulás. Isten órájában tisztítsd meg lelked minden öncsalástól, képmutatástól és hamis önajnározástól, hogy egyenesen belenézhess az önvalódba, és meghalld a hívó hangot! 
Sri Aurobindo


Tartalomjegyzék

Első rész: Isten órája

Isten órája

Az út törvénye

Az emberfölötti istenember

 

Második rész: A jógáról

Bizonyosságok

Kezdeti meghatározások és leírások

A jógánk célja

A jóga átfogó célja

Parabrahman, Mukti és az emberi gondolatrendszerek

A jóga evolúciós célja

A jóga teljessége – bizonyos feltételek mellett

Természet

Májá

 

Harmadik rész: Az Abszolút és a megnyilvánulás

Óm tat szat

A legfelsőbb Mahásakti

A Szuperelme hét Napja

Az élet hét központja

 

Negyedik rész: Ember és emberfölötti ember

Az ember és a Szuperelme

A belső, kibontakozó istenség

A tudat evolúciója

Az út

 

Jegyzetek a szövegekhez

Szanszkrit kifejezések glosszáriuma


Olvasson Bele!

Isten órája

 

Vannak olyan pillanatok, amikor a Szellem az emberek között jár, és az Úr lehelete létünk vizén lebeg; máskor azonban visszavonul, és az embereknek saját egoizmusuk erejéből vagy gyengeségéből kell cselekedniük. Az előbbi egy olyan időszak, amikor akár egy apró erőfeszítés is nagy eredményhez vezet, és megváltoztatja az ember sorsát, a másodikban pedig rengeteg munkával érünk el parányi eredményt. Igaz, hogy az utóbbi előkészítheti az előbbit, felszállhat az égbe, akár az áldozati tűzből származó füst, és lehívhatja Isten nagylelkű esőjét. Boldogtalan az az ember és az a nemzet, amely, ha elérkezik az isteni pillanat, alszik, vagy nem készült fel, hogy felhasználja; amely nem tartotta karban lámpásait, hogy méltón üdvözölhesse, és füle süket a hívására. Ám háromszoros balszerencse zúdul azokra, akik erősek és készen állnak, mégis elpazarolják erejüket, vagy rosszul használják fel a pillanatot, hiszen az ő osztályrészük helyrehozhatatlan veszteség vagy hatalmas pusztulás.

 

Isten órájában tisztítsd meg lelked minden öncsalástól, képmutatástól és hamis önajnározástól, hogy egyenesen belenézhess az önvalódba, és meghalld a hívó hangot! A természet bármely őszintétlensége, amelyet eddig megóvtál a Mester szemétől és eszményed fényétől, lyukat üt a páncélon, és csapást provokál. Ha egyelőre diadalmaskodsz is, csak annál rosszabb, mert a csapás később fog jönni: győzelmed közepette sújt le rád. Ám ha az ember tiszta, az minden félelmet eloszlat. Isten órájában gyakran borzalmas tűz, forgószél és vihar tombol, és kicsordul Isten haragja; de aki szándéka tisztaságának erejével ki tud egyenesedni, az talpon marad; ha el is esik, újra felkel, és még ha látszólag fel is kapja a szél, visszatér. Ne hagyd, hogy az evilági megfontoltság túl sokat duruzsoljon a füledbe, hiszen a váratlan, a kiszámíthatatlan, a mérhetetlen órájáról van szó! A Lehelet erejét ne kicsinyes eszközeiddel mérd, hanem bízzál, és menj előre!

 

Leginkább azonban tisztítsd meg a lelkedet az ego zajától, még ha ez hosszú időt vesz is igénybe! Aztán az éjszakában megjelenik előtted a tűz, társadnak szegődik a vihar, és zászlód a meghódítandó nagyság legmagasabb szirtjén fog lobogni.

 

Az út törvénye

 

Először bizonyosodj meg a hívásról és a lelked válaszáról! Hiszen ha a hívás hamis, nem Isten erejének érintése vagy hírvivőinek hangja, hanem az ego csábítása, akkor a vállalkozás szerencsétlen spirituális fiaskóval vagy nagy katasztrófával ér véget.

 

És ha nem a lélek buzgalma, hanem csupán az elme belegyezése vagy érdeke válaszol az isteni hívásra, vagy csak az alacsonyabb életerő vágyai ragaszkodnak a jóga erejének vagy a jóga élvezetének egy mellékes gyümölcséhez, vagy csak egy múlandó érzelem ugrál, mint egy remegő láng, amelyet a Hang ereje, édessége vagy nagysága mozgat, akkor kevés bizodalmad lehet a jóga útján.

 

A halandó ember külső eszközei nem elég erősek, hogy végigvigyék spirituális utazása és titáni belső harca komoly megpróbáltatásain, vagy hogy segítsenek leküzdeni borzalmas, makacs akadályait, vagy bátorságot öntsenek bele, hogy szembe tudjon nézni a kifinomult, rettentő veszélyekkel. Csak szelleme fennköltsége és állhatatossága, valamint lelke legyőzhetetlen hevének kiolthatatlan tüze segítheti ezt a nehéz átlényegítést és ezt a magas rendű, valószínűtlen vállalkozást.

 

Ne gondold, hogy könnyű az út: hosszú, fáradtságos, veszélyes és nehéz út áll előtted. Minden lépésnél csapda, minden kanyarnál verem leselkedik rád. Ezernyi látható vagy láthatatlan ellenség ugrik neked, akik borzasztóan kifinomultak tudatlanságodhoz képest, és hatalmasak gyengeségedhez mérten. És ha minden erődet összeszedve el is pusztítod őket, ezer új jelenik meg a helyükön. A pokol rád zúdítja hordáit, amely körülfog, megsebesít és fenyeget, a menny pedig könyörtelen próbák és hidegfényű elutasítások elé állít. Egyedül találod magadat gyötrelmedben: őrjöngő démonok szegélyezik majd utadat, és kérlelhetetlen istenek uralkodnak feletted. A sötét, félelmetes erők, amelyek kihasználják az Éj és Tudatlanság uralkodását, ősiek, erősek, könyörtelenek, legyőzhetetlenek, megszámlálhatatlanok, a közelben ólálkodnak, változatlanok és ellenségesek. A Fényes erők azonban, amelyek hajlandóak segíteni vagy segíthetnek, tartózkodóak, lassan érkeznek meg, távoliak és csak rövid időre látogatnak meg. Minden egyes lépés egy csata. Vannak meredek szakadékok, véget nem érő emelkedők, és egyre magasabbak a meghódítandó csúcsok. Minden megmászott emelkedő csupán egy lépcsőfok az úton, és végtelen magasságokat tár fel. Minden egyes győzelem, amelyet az utolsó győzedelmes küzdelemnek gondoltál, csak prelűdje száz vad és veszélyes csatának… Te mégis azt mondod: Isten a tenyerén hordoz, és az Isteni Anya is a közelben van támogató mosolyával? És ekkor nem tudod, hogy Isten kegyét nehezebb elérni vagy megtartani, mint a Halhatatlanok nektárját vagy Kuvéra felbecsülhetetlen kincseit? Kérdezd meg a kiválasztottjait: ők elmondják, milyen gyakran takarta el arcát az Örökkévaló előlük, és húzódott vissza rejtélyes fátyla mögé, milyen gyakran találták magukat egyedül a pokol szorításában, meztelenül és védtelenül állva a csata gyötrelmében. És ha érezték is jelenlétét a fátyol mögül, olyan volt, mint amikor a téli nap megpróbál átsütni a felhőkön, de nem menekít meg az esőtől, a hótól, a végzetes vihartól, a durva széltől, a csípős hidegtől, a bánatos légkör szürkeségétől és a sötét, elcsigázott tompaságtól. A segítség kétségkívül akkor is ott van, amikor szemmel láthatóan visszahúzódott, mégis úgy tűnik, mintha leszállt volna a fekete éj, amelyben nem jön el a napfény, és még a csillagok sem törik át a sötétséget. Az Isteni Anya arca gyönyörű ugyan, de kemény és borzalmas is tud lenni. A halhatatlanság nem egy játékszer, amelyet könnyed szívvel odaadnak egy gyereknek, az isteni élet nem egy erőfeszítések nélkül elérhető díj, vagy a nyápicnak járó korona. Küzdj megfelelően, és eléred célodat, bízzál, és bizalmad igazolást nyer, ám az Út félelmetes Törvénye akkor is érvényben marad: senki nem kerülheti el.