Menü
Kosár
Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Kapila, Ísvara Krisna, Vjászadéva & Gaudapáda nyomán Bakos Attila és Bakos Judit Eszter PhD

A Számkhja-jóga Pszichológiája | jógakönyv, jógafilozófia

.

Szinopszis

Ősi jógikus tanítás most eredeti fordításban, Bakos Attila magyarázataival. 

 

Két gyönyörű szárnyú madár (Szuparna), az emberben testet öltött lélek és a világegyetem felsőlelke barátok (Szakhá) és társak, együtt fészkelnek a létezés fáján (Vriksa). A kettő közül az egyik, az emberben testet öltött lélek élvezettel fogyasztja e fa gyümölcsét, - élvezve és elszenvedve ennek következményeit. Míg a másik madár, a felsőlélek csupán mindent fáradhatatlanul megfigyel, ám anélkül, hogy ő maga bármit is enne. Rig-véda 1.164.20.

 

A Számkhja ősi mesterei szerint e hasonlat a Buddhi, mint evilági értelem és a Purusa, mint transzcendens tudatosság bemutatása a Számkhja rendszere szerint. Eszerint Purusa csupán tanú, Száksin, aki örökké szabad, míg a másik, a fa gyümölcsét csipegető madár, az anyagi test (Saríra) és finomfizikai elme (Csitta) átmeneti rabságát elfogadó lélek.  (A Számkhja-jóga Pszichológiája

 

A Számkhja rendszere olyan tudást tartalmaz, melynek igazságát annak ősi mesterei saját magukon tapasztalták meg. Nem elmélkedő okfejtés, hanem a megkülönböztető értelem (Vivéka-buddhi) átélésén alapuló, tömör, tényszerű, mégis átfogó filozófiai közlés.

 

A Számkhja eredete a távoli múltba vész, fundamentumai az ősi Véda-szövegekkel egyidőben keletkeztek. Ezért minden későbbi megértés alapjául szolgálnak, nagy mértékben fejlesztve az önálló filozofikus gondolkodás technikáját. A Számkhja filozófia egyaránt áthatotta a Buddhizmust, a Bhagavad-gítát, a Puránákat, a Vedánta-szútrát és a Patandzsáli Jóga-szútrákat is.

 

A keleti filozófiák alapműveként a komoly jógaoktató képzések valamint jógatanár továbbképzések megkerülhetetlen irodalma ez a magasrendű tudást közvetítő könyv. Sok szeretettel ajánljuk! A Kiadó


KAPCSOLÓDÓ ELŐADÁSAINK, KÉPZÉSEINK, MEDITÁCIÓK, JÓGA RENDEZVÉNYEINK
  • Hallgass bele Bakos Attila és Bakos Judit Eszter jógapszichológia előadásaiba a youtubeon!  KLIKK IDE!
  • Jóga- és védanta iskolánk a Narada Védikus Akadémia  KLIKK IDE!
  • Nézd meg nyári jógatáborunk rövid videó teaserét! KLIKK IDE!Jógapszichológia és védikus életmód mentor képzésünk indul szeptemberben: KLIKK IDE!
  •  

Nézz bele, hallgass bele kapcsolódó videónkba!

 

Hasonló zenék:  KLIKK IDE!


Tartalomjegyzék

Invokáció

Előszó a Számkhja-kárikához

 

Első Rész

Ísvara Krisna Muni: Értekezés a Számkhjáról

 

Második Rész

Kapila Risi: Bhágavata Számkhja-szútra

A Bhágavata-purána 3. Énekének 25 – 27. fejezetei

   1. Bhágavata-purána 25. fejezet

        Számkhja és az odaadó szeretet

   2. Bhágavata-purána 26. fejezet 1–72. v.

       Számkhja-kozmológia

   3. Bhágavata-purána 27. fejezet

        Prakriti és Purusa

Szakirodalom

Idézett Irodalom