Menü
Kosár
Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Bakos Attila

Nevet adnék az éjszakának

Versmeditációk

Szinopszis

Miről szól ez a versmeditációs kötet?

Ha a szépség helyzetét elemezzük, nyilvánvalóvá válik, hogy a szépség nem egy anyagi dolog, hanem élmény, esztétikai élmény. Ráadásul a szépség öröme, vagyis az esztétikai öröm, természetes módon magából az önvalóból (Átman) fakad, habár a késztetés a külvilágból is jöhet. Nem lesz nehéz észrevenni, hogy az öröm, amely látszólag egy külső tárgyból származik, valójában nem ahhoz a tárgyhoz tartozik, hanem az élvező önvalójából vagy tudatából ered. Tehát az esztétikai élvezet (Rasza) feltételezi az önvalót, az Átmant, amely a Rasza természetes hálózata (Nádi).

Létezik egy különleges szerelmi jóga, a Rasza Szádhana, melynek alapvető célja a boldogtalanság (Duhkham) megszüntetése és ezzel párhuzamosan a valódi boldogság a Rasza-ánanda elérése úgy, hogy az többé ne vezessen vissza a boldogtalanság világi hangulataihoz.

"Kezemben tartom összekulcsolt kezeidet, míg a szívem téged keresve elmerül szemeid titkolózó sötétjében; téged, aki a kimondhatatlan szavak némasága mögé bújva, szüntelenül kerülsz engem. Tudom, hogy e végtelen keresztútnál meg kell elégednem ezzel a szeszélyes, száműzött szerelemmel, tudom, hogy csak egy pillanatra találkozhatunk. De lesz-e elég erőm átvezetni téged zavart világunk megannyi labirintusán? Van-e elég kenyerem, hogy az úton enni adjak neked, mely kitarthat, amíg te is átérsz sértetlenül a halál fenyegető boltíve alatt."  Bakos Attila

 

Sok szeretettel ajánljuk!


Tartalomjegyzék

Invokáció

Előszó

Bevezetés

 

I. Amrita-dalok
II. Pūrnānanda – A Végtelen szerelme
III. Aśru-Sāgara – A könnyek óceánja
IV. Durbodhah – Érthetetlen birodalom
V. Rāga-Prārthanā – Imádság szerelemért

VI. Csandra Szamszárin - Nyugtalan Hold
VII. Kāla-dvāra -  Időkapu
VIII. Írd nevem a nevedbe!
IX. Sri Aurobindo - Az éjszaka zarándoka
X. Szaraszvatí
XI. Szítá - Ráma
XII. Andāl Dévi Nācciyār Tirumoli - A hölgy szent énekei
XIII. Mírábáj dalok
IVX. Srí Vidjāpati Kavi Szerelmes dalok Rádhá-Krisnához

Epilógus