Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Patanjali és Dvaipayana Vyasa művei nyomán: Bakos Attila és Bakos Judit Eszter PhD

Patanjali Jóga Szútrák Pszichológiája | jógakönyv

.

Szinopszis

Következzék tehát a Jóga-tudomány elveinek feltárása. PJSZ.1.1.

India kiemelt fontosságú Szat-darsana rendszerén belül a Patanjali Jógaszútrák képviselik az illúzióból (Májá) való ébredést, a benső lény (Antarjámí), az összetett, s eleinte ellentmondásos személyiség egyetlen transzcendens harmóniába rendezésének tudományát (Jóga). A külsődleges anyagi teremtés (Prakriti) felé erőltetett erkölcsi megfelelés (Dharma) helyett, az önvaló (Átman) felkutatásának elsődleges feladatát (Jóga-szamádhi).

  • E jóga könyvben tárgyalt Jógaszútrák királyi útján már nincs helye a vakhitnek, itt már nem különféle vallások buzgó térítéseiről van szó, hanem a közvetlen (Pratjaksa) észlelésről (Avagama), lélek és Isten élményről. Az Upászana meditáció vagy a Legfelsőbb szolgálatának gyakorlata (Ísvara-pranidhána) által, a jelölt elérheti az Abszolútat.
  • A kezdetnélküli (Anádi) vagy örökkévaló Brahman az Abszolút tudatosság, mely mindent betölt, és mindenhová kiterjed, magunkat is beleértve. Patanjali Risi jógaszútrái szerint az örökkévaló Önvaló, az Átman az, mely szívünkben a Brahmant képviseli, s egyedül őt kell a Szádhakának szüntelenül keresni (Szádhana), s végül megvalósítani (Szamádhi).

Ha az önismereti út jógikus ösvényén jársz, vagy ha egy jóga oktató tanfolyam / jógaoktató képzés tanulója vagy, az ászanák és légző gyakorlatok mellett az önfejlesztés útján nagyot léphetsz előre, ha megismered a Patanjali Jóga Szútráiban összegzett tudást.

A jóga oktató képzések, illetve jógaoktatói tanfolyamok valamint továbbképzések alapműve ez a jóga könyv.  Szeretettel ajánljuk!     / A Kiadó


Tartalomjegyzék

Előszó 


Bevezetés
Lépések és nehézségek a Jóga elérésének ösvényén 


Első rész
Szamádhi Páda -A megvilágosodás módszerei


Második rész
Szádhana Páda - Gyakorlás, a fejlődés eszközei


Harmadik rész
Vibhuti Páda - A természetfeletti képességek és erők


Negyedik rész
Kaivalja Páda - A végső megszabadulás


Szakirodalom 

 

Mire jó a mantra jóga?: KLIKK IDE!

Mantra szövegek, fordítások: KLIKK IDE!

Jóga zenéről:  KLIKK IDE!


Olvasson Bele!