Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Kevin Hogan

Az üzlet titkos nyelve

Miként olvassunk bárkiben 3 másodperc alatt

Szinopszis

A legnagyobb vezetők nem csupán beszélnek, ők célok mentén kommunikálnak. Szavakkal, testbeszéddel és energiával. Az üzlet olyan, mint egy pókerjátszma; a rendelkezésre álló legjobb információk alapján tudatosan vállalunk kockázatokat és hozunk meg nehéz döntéseket. A pókerben és az üzletben mindig segít, ha tudjuk, mit gondol a másik. Őszinte vagy öntelt? Az igazat mondja-e vagy azt, amit hallani szeretnénk? Kevin Hogan az üzletépítés nézőpontjából tárja fel a testi és verbális kommunikáció alapjait és főként, hogy ez miként befolyásolja az üzleti magatartást, cselekedetet és a végkimenetelt. Ez a praktikus útmutató a modern kutatásokon, hiteles forrásokon és valós élethelyzeteken alapul. Bemutatja, hogyan válhatunk a testi és verbális kommunikáció mesterévé, irányítva a másoknak közvetített hatásos információt. Azonban ahhoz, hogy igazán sikeres szakemberré váljunk, többre lesz szükségünk kommunikációs képességeknél. Mindannyian érezzük, hogy az orrunk előtt zajlik egyfajta kommunikáció, ami túlmutat a szavakon, de azt is tudjuk, hogy még nem törtük fel a kódját. Ez a könyv megteszi. Ha meg akarjuk érteni az üzleti élet igazi kommunikációját (ami a negédes társalgás felszíne alatt történik), és ezt a saját javunkra akarjuk fordítani, tanuljuk meg e könyv tartalmát az elsőtől az utolsó szóig. Az üzlet titkos nyelve nem maradhat sokáig titokban! Rendeltetése szerint az üzleti élet olvasóinak klasszikusa lesz.


Tartalomjegyzék

Köszönetnyilvánítás

Bevezetés

A könyv célja

Mit várhat a könyvtől

Hogyan használja a könyvet

A szerzőről

 

Az üzlet titkos nyelve

A nonverbális kommunikáció tudománya

Az első fejezet összefoglalója

Az első fejezet feladatlapja

Az üzlet titkos nyelvének ereje

Miért kéne a testbeszédével törődnie?

A második fejezet összefoglalója

A második fejezet feladatlapja

 

A testbeszéd elemei

Szemek

Arc

Gesztusok

Érintés

Testtartás

Mozgás

Megjelenés

Hang

A harmadik fejezet összefoglalója

A harmadik fejezet feladatlapja

 

Összefüggés és környezet

Az összefüggés és a környezet miként hat a testbeszédre

Ugyanaz a testbeszéd, különböző észrevételek

Mikor a testbeszéd és a környezet ellentmondásban áll egymással

A negyedik fejezet összefoglalója

A negyedik fejezet feladatlapja

 

Proxemika: Az üzlet titkos nyelve... egyre közelebb

Mi a proxemika?

A testbeszéd és a proxemikák kapcsolata

Mekkora a buborékunk?

Különböző környezetek, különböző távolságok

Proxemikákkal a kommunikáció fejlesztéséért

Az ötödik fejezet összefoglalója

Az ötödik fejezet feladatlapja

 

Mit árul el rólunk a testbeszédünk?

Státusz

Dominancia

Engedelmesség

Bizonytalanság

Magabiztosság

Személyes identitás

A hatodik fejezet összefoglalója

A hatodik fejezet feladatlapja

 

Személyes kölcsönhatások

Megjelenés

Első benyomások

A harmónia kiépítése

A bizalom megteremtése

Az üzenetek olvasása

Üzenetek küldése

Megtévesztés

Szeretet

Harag

Intimitás

A komplex formula, hogy sikeresen felkeltsük az ellenkező nem figyelmét

Szeparáció

A hetedik fejezet összefoglalója

A hetedik fejezet feladatlapja

 

A befolyásolás titkos nyelve az üzletben

Az üzleti környezet

Megbeszélések

Értékesítés

Munkaerő-felvétel

Egyenrangú kollégával történő társalgás

A menedzser és a beosztott kommunikációja

A nyolcadik fejezet összefoglalója

A nyolcadik fejezet feladatlapja

 

A nemek titkos nyelve

A férfiak és nők közötti különbségek

Nembeli különbségek a küldésben

Nembeli különbség az üzenet fogadásakor

A különbségeken keresztüli navigáció

A kilencedik fejezet összefoglalója

A kilencedik fejezet feladatlapja

 

Vissza a gyerekkorba

A szülői szerep

Újszülöttek és csecsemők

Totyogók és óvodások

Iskolások

A tinédzser kor előtt állók

Tinédzserkor és fiatalság

Felnőtt gyerekek

Unokák

A tízedik fejezet összefoglalója

A tízedik fejezet feladatlapja

 

Az üzleti élet titkos nyelvének használata

Testbeszéd a való világban

A hatásos nonverbális üzenetek küldése a való világban

Nonverbális üzenetek fogadása a való világban

A nonverbális üzenetek megfigyelése a való világban

Befolyásolás vagy manipuláció?

Becsületesség és szándék

A tizenegyedik fejezet összefoglalója

A tizenegyedik fejezet feladatlapja

 

Testbeszéd más kultúrákban

Globális hasonlóságok és eltérések

Az általános kulturális félreértések

A kultúra és történelem hatása

Mások tisztelete és elfogadása

A tizenkettedik fejezet összefoglalója

A tizenkettedik fejezet feladatlapja

 

Praktikus alkalmazások

Oktatási intézmények

Üzlet

Diplomácia

Politika

Mindennapi élet

A tizenharmadik fejezet összefoglalója

A tizenharmadik fejezet feladatlapja

 

Bibliográfia

A testbeszéd távoktatási kurzusa

Index


Mit várhat a könyvtől

 


Olvasson Bele!

Számítson rá, hogy kicsit ideges lesz. A nonverbális kommunikáció tudományába tartozó testbeszéd gyakran a sztereotípiák és az ítélkezések tudománya. Ezeket a szavakat hallva kihagy a szívverésem. A legtöbb ember hallani sem akarja őket (mint ön és én).De a felfogóképesség jelentős részét kiteszik.Néhány nehezebb szinten muszáj lesz sztereotípiákban és előítéletekben gondolkozni ahhoz, hogy mások nonverbális viselkedésében olvasni tudjon.Sztereotípiák egyszerűen vannak. Bizonyos jellemvonások alapján általánosítjuk az embereket.

A kutatások eredményei alapján a nők pontosabb előítéleteket hoznak, mint a férfiak. A nők jobban „elérik az embereket". Nem egy szoros verseny (kivéve, mikor a férfiak ugyanúgy viselkednek, mint a nők és általánosítják mások megtévesztő viselkedését).Az előítélet másokról való ítélkezés. Ez az, ami az emberekben való olvasást jelenti.

Vegyen egy nagy levegőt...

A társadalomban egyiket sem támogatják, hiszen ezek ahhoz vezethetnek, hogy másokkal rosszindulatúak legyünk. Se „kedves", se „aljas" nem létezik a testbeszéd és a nonverbális kommunikáció megértésében. Nem jó vagy rossz, egyszerűen megértjük és megmagyarázzuk. Nagyon is valós tapasztalat. Jobb vagy rosszabb szinten, de az általánosítás és előítélet terén is hatékonynak kell lennie. Azaz viselkedési szempontból egyáltalán nem bátorítom az ítélkezést.Máshogy kifejezve, csak azért, mert valaki fehér vagy fekete, férfi vagy nő, még nem jelenti azt, hogy nem kéne alkalmazni vagy randizni az illetővel.

Vannak olyan jellemvonások, melyeket összefüggésbe hoznak a bőrszínnel, nemmel, vallással, iskolai végzettséggel stb., tipikusan egy adott kultúrán belül. Más szóval, valószínűleg a gengszter rappert nem fogja népszerűnek találni Nigériában, Haitin vagy Ausztrália vadonjaiban. Nem a bőrszínről van itt szó, hanem arról, hogy a hasonlóságokkal bíró emberek élnek egy közösségben. A kultúrának óriási szerepe van a nonverbális kommunikáció megértésében.Egy kultúrán belül néha ezek az összehasonlítások ok/hatás eredményei. Olykor okozatok. Nagy különbség van az okozat és az összefüggés között, de ez a könyv nem erről a különbségről szól. Hanem arról, hogy jól tudjunk olvasni másokban. Arról, hogy olyan nonverbális üzeneteket küldjünk, melyek valószínűleg hatással lesznek másokra.

Ez a könyv egyenes és intelligens megvitatása a komplex és politikailag inkorrekt dolgoknak (néha enyhítek is rajtuk...). Nincs olyan része a könyvnek, melyben szándékosan meg akarnék bántani bárkit. Nem áll szándékomban sehol sem vitát szítani. Amit itt talál, a nonverbális kommunikáció, az antropológia, a szociális pszichológia és az idegsebészet területének legnagyobb elméi által összegyűjtött információk. Mindent fel is tárok, és remélhetőleg könnyebbé válik másokban olvasni, nem pedig fájdalmas élménnyé válik.

Vannak előítéleteim. Nem is kevés. Tudatosan és tudat alatt. Fontos felismerni magunkban és nem semmibe venni őket. Ha azt mondja, hogy „nincsenek előítéleteim", akkor az önmegtévesztés művészetét gyakorolja. Az emberi lény természeténél fogva rendelkezik előítéletekkel. Ismerje fel, majd uralja a vele együtt járó érzelmeket.

Legyen jó az emberekhez. Hat évvel ezelőtt egy nagyon szellemes eseményt kellett moderálnom: a Gyors randit. 16 férfi és 16 nő volt jelen, akik az este során felváltva négy-négy percet tölthettek egymással. A négy perc leteltével egy kártyán be kellett jelölni, hogy akarnak-e randevúzni a másikkal. Végül három ilyen rendezvényt vezettem. Kettőt Minneapolisban és egyet Seattle-ben.Roppant érdekes dolgokat tudtam meg:

  1. A nők sokkal kevesebb olyan férfit jelöltek meg, akivel randiznának, mint fordítva (mi, férfiak rugalmasabbak és kényelmesebbek vagyunk... vagy elkeseredettebbek).
  2. A nők kilencvenhárom százaléka mondta, hogy már az első harminc másodpercben tudta, hogy újra akarja-e látni az illetőt.
  3. Majdnem ugyanennyi férfi tudta „egyből", „azonnal" vagy „három másodpercen belül".
  4. Ha valaki minél több emberrel akart randizni, vele annál kevesebben.

Annak a három estének az eredményei akár egy egész könyvet megtöltenének. De most az a lényeg, hogy aznap este az emberek mindegyike az előítéleteik alapján döntött a saját randevújukat illetően. Aztán rájöttem, hogy talán nem vagyok elég korrekt. Talán elég jól ismerjük saját magunkat és három másodperc alatt is tudunk dönteni. Az üzleti világ titkos nyelve nonverbális kommunikáció, de a nonverbális kommunikáció nem csupán testbeszédet jelent. Hamarosan többet is meg fog tudni.

A testbeszédnek csak nagyon az alapjairól fog olvasni, illetve annak a magatartásra, cselekedetekre és végkimenetelre való hatásairól. Meg fogja ismerni a testbeszéd kulcselemeit és azt, hogyan befolyásolja a kommunikációt, ugyanúgy, mint olyan dolgok hatásait, mint a ruházat, a minket körülvevő szimbólumok, a kontextus, a környezet, a térköz, személyi státusz, jövedelem, fizikai tulajdonságok és az időtartam érzékelése.

Ne aggódjon... Segíteni fogok megérteni.

Mikor azt mondom, „rengeteg kutatás igazolja", kérem fogadják el tényként az ott írtakat. Máskülönben minden gondolatnál hatvan újságcikket és lábjegyzetet kellene ellenőrizni. Kezeljük egyszerűen, de nagyon pontosan. Ezzel a szilárd technikai ismerettel a tarsolyában olyan fejezetek felé fog lavírozni, melyek reményeim szerint a könyv szíve-lelke. A testbeszéd és nonverbális kommunikáció valós hatásaira fókuszálnak mindenfajta személyes kölcsönhatások által. Az üzleti világtól egészen a magánszféráig terjedően hasznos adatokra és éles meglátásokra fog lelni, amiket azon nyomban alkalmazhat is... akár a gyerekeivel is. Ami elképesztő, hogy ami az irodában történik, nagyon hasonlít ahhoz, ami a szexuális kapcsolatokban és a családtagok között zajlik.

Az utolsó fejezetek az önvizsgálatra irányulnak és arra, hogyan tudja saját nonverbális kommunikációját megfigyelni. Azt is megvitatjuk, hogy Az üzleti világ titkos nyelvét miként tudja mindennapi életében a leghasznosabban használni.

A legtöbb embernek a mindennapjai során együtt kell dolgoznia különféle országokból és kultúrákból származó emberekkel, akár személyesen a munkahelyen, akár a modern technológiák alkalmazásakor. Ez folyamatosan növekvő fontosságú terület, amit az egyre globalizálódó világunk hagy ránk, így beépítettem egy olyan fejezetet is, ami a testbeszéd és egyéb kultúrák kapcsolatát tárgyalja.

- Kevin, ha legközelebb Olaszországba jössz előadást tartani magánbefektető bankárok részére, ne viselj többé feketét, mint az elmúlt alkalommal.
- Miért ne, Ronald?
- Mert unalmas.
- Mit kéne viselnem?
- Bármit, csak ne feketét.

Nagyszerű. És komolyan gondolta. Sok európai elég komolyan veszi a színt. Világoskék volt rajtam, úgy éreztem magam, mint valami világítótorony.

A könyvben találni fog olyan kutatásokra épült pontos információkat, melyek a testbeszédről és nonverbális kommunikációról való jelenlegi tudásra reagálnak. A könyvben minden tényekre és kutatásokra alapul, nem valaki feltevéseire vagy megvizsgálatlan ötleteire. A saját tapasztalataimat és megfigyeléseimet is belecsempésztem, hogy kellemes kombinációját adhassam a tudományos és a való világbeli tartalomnak. De a megfigyeléseim csak úgy jönnek. És ha valamit megfigyelek, azt tudatni is fogom Önnel.