Menü
Kosár
Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Dvaipayana Vyasa

Vedanta-Sutra NINCS RAKTÁRON

Baladev Vidyabhusan kommentárjával

Szinopszis

athato brahma-jijnasa

Itt az ideje, hogy tudakozódjunk Brahman felől.

 

 • A Vedanta-sutra megállapítja, hogy a Legfelsőbb Abszolút; Visnu független, mindentudó, az egész teremtés ura s az emberi lét legfőbb célja. Ő a teremtő, a tiszta tudat. A sutrák öt örökkévaló elvet (tattvát) taglalnak: Isten (Isvara), egyéni lélek (jíva), anyag (prakrti), idő (kala) s végül cselekedet (karma). Isvara határtalan tudattal rendelkezik, a jíva viszont csupán részlegesen tudatos. Ám mindkettő örökkévaló, a tudatosság, öröklét és boldogság birtokosa.
 • A tudatot lehetetlen elválasztani az önvalótól, mint ahogyan a fény is elválaszthatatlan a tűztől. Nem ellentmondásos tehát, ha azt állítjuk Istenről, hogy ő a tiszta tudat, s ugyanakkor önmagáról is tudatos.
 • A Vedanta-sutrát négykötetű-nek (caturlaksaní) is nevezik, mert négy könyvből áll. Az első könyv bebizonyítja, hogy az összes védikus írás egyöntetűen Brahmanra vonatkozik, s e művek harmóniáját (samanvaya) a közös témában, Brahmanban jelöli meg. A második könyv kimutatja, hogy nincs ellentmondás a Vedanta és a többi szentírás között. A harmadik könyv Brahman elérésének módját ismerteti, a negyedik pedig ennek eredményét.
 • A vedanta tanulmányozására és megértésére az az ember méltó, aki szilárd hittel és nyugodt elmével rendelkezik, csöndes (sama), önfegyelmezett (dama), szüntelenül helyes gondolatokkal foglalkozik, társul az Igazság ismerőivel, s aki világi és vallási kötelességeit egyaránt teljesen önzetlenül végzi, így szíve makulátlanul tiszta. A Legfelsőbbhöz fűződő kapcsolat (sambandha) kérdését a Vedanta-sutra Brahman leírásával tisztázza.
 • A mű témája (visaya) a makulátlanul tiszta Legfelsőbb Személy (Purusa), az értelem és boldogság megtestesítője, aki végtelen és felfoghatatlan hatalommal, valamint számtalan egyéb tulajdonsággal rendelkezik.
 • A Vedanta-sutra segítségével megnyílik az ember előtt a lelki távlat (prayojana), a Legfelsőbb elérése, ami a meghódolást gátló tévképzetek leküzdésével válik lehetségessé.

Tartalomjegyzék

Vandana

A kiadó előszava

Vedanta-sutra előszó

A samskrta szavak írásáról

 

Vedanta-sutra I. könyv 1. fejezet

 1. Tudakozódás Brahman felől
 2. Brahman meghatározása
 3. Az istentudat forrása az Írás
 4. Minden Írás Brahmanról szól
 5. Brahman megismerhető
 6. Brahman örömlényegű
 7. Brahman a Nap és a szem lénye
 8. Brahman az akasa
 9. Brahman a prana
 10. Brahman a fény
 11. Brahman a prana

 

Vedanta-sutra I. Könyv 2. fejezet

 1. Brahman a tudat
 2. Brahman az univerzum elfogyasztója
 3. Brahman lakik a szív rejtekén
 4. Brahman az ember szemében a szeretet
 5. Brahman a belső útmutató
 6. Brahman a múlhatatlan
 7. Brahman, mint Vaisvanara