Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Jonathan Robinson

Intuitív tisztánlátás azonnal

200 válasz, mely elvezet álmaid életéhez

Szinopszis

A következő üzenet mindig ott vár, ahol éppen tartózkodsz.

E könyv felülmúlhatatlan módszert kínál ahhoz, hogy főszereplőjévé váljunk saját életünknek. Többségünk tudja, milyen a megfelelő életvezetés, ám túlságosan ritkán élünk ennek megfelelően. Legmélyebb vágyaink felfedésével és befolyásolásával életünket igazi mesterművé varázsolhatjuk! Könnyen beláthatjuk, hogy a boldogsághoz és a belső beteljesüléshez elengedhetetlen létrehozni azt az életet, amilyet valóban élni akarunk.

E könyvben sajátos, különlegesen megfogalmazott kérdések megválaszolásával azonnali bepillantást nyerünk az életminden fontos területére. A tudós író, Jonathan Robinson pszichoterapeuta egyszerű, mégis provokatív kérdéseinek megválaszolásán át tisztázódnak az olyan részletek, mint: a mélyebb, igazabb szerelem, a valódi hivatás, célkitűzés, kitartó következetesség, öröm és megelégedettség.


Tartalomjegyzék

Köszönetnyilvánítás

 1. Kérdések és válaszok
 2. Bizalmi kapcsolatok
 3. Munka/karrier
 4. Személyes és spirituális fejlődés
 5. Egészség
 6. Szórakozás
 7. Érzelmek/beteljesülés
 8. Problémák
 9. Önterápia
 10. Személyes célok
 11. Család és barátok
 12. Pénz
 13. A saját kérdések kialakítása
 14. Miként tudja két dollár teljesen megváltoztatni az életet

Olvasson Bele!

Kérdések és válaszok

A következő üzenet mindig ott vár, ahol éppen tartózkodsz.
- Ram Dass

Bizonyos ősi keleti történet szerint egy nap az égi istenek azon tanácskoztak, vajon hová lehetne elrejteniük az Igazságot úgy, hogy az emberek ne tudjanak egy könnyen rátalálni. Mert, ha túlságosan egyszerűen meglelnék azt, - aggódtak az istenek - akkor bizony kevés földi dolog tudná szórakoztatni őket, s így nem kérnék szüntelen kegyüket.

Az egyik isten ezért így szólt:
- Rejtsük el az Igazságot a legmagasabb hegy csúcsán. Így csak a legfegyelmezettebb és legerősebb lesz képes megtalálni.
Majd egy másik isten szólalt fel:
- Rejtsük el az Igazságot a legmélyebb, legsötétebb barlangban. Így csak a legbátrabb fog rálelni az Igazságra.
De a legbölcsebb isten felnevetett, majd ezt mondta:
- Nem szükséges az Igazságot hegycsúcsra vagy barlangba rejtenünk. Elég mindössze minden egyes ember szívébe helyeznünk. Ez lesz az utolsó hely, ahol keresni kezdenék.

Úgy gondolom, mindannyiunk szívében ott él a bölcsességnek e határtalan tárháza. Ám, az idők során mégis kissé összezavarodtunk ahelyett, hogy figyeltünk volna a nagy befolyással bíró szívünkben rejlő igazságokra. Könyvekhez, orvosokhoz és barátokhoz fordultunk olyan válaszokért, melyekre csak saját magunkban lelhetjük meg a választ. Nos, hogyan érhetjük el gyorsan és könnyen a belső bölcsességet? Úgy, hogy feltesszük a megfelelő kérdéseket. Ha megfelelő kérdést teszünk fel magunknak, az felér egy igazán hathatós pszichológiai kezeléssel, csak éppen költségmentes.

Ismerem a kérdések erejét, mivel bizonyos kérdéseim drámaian megváltoztatták az életem menetét. Tinédzserként borzasztó félénk voltam. Valójában alig szóltam valakihez. Egy árva barátom nem sok, annyi sem volt. Folyamatosan csak az járt a fejemben, „mi van, ha megszólalok, és az mások szemében ostobaságnak tűnik?". Azzal, hogy szüntelenül erre a negatív kérdésre fókuszáltam, egyszerűen lebénított a félelem a különféle társasági helyzetekben. Egy nap azonban kérdés formájában rám talált a kegyelem. Miközben az új osztálytársamat figyeltem, arra gondoltam, hogy „vajon milyen új érdekes dolgot tanulhatnék ettől az embertől?". Mikor ezekre a pozitívabb kérdésekre koncentráltam, kezdtem kevésbé szégyenlős lenni. Majd összeszedtem minden bátorságomat és magának az osztálytársamnak tettem fel ugyanazt a kérdést, ekkor tettem szert az első igazi barátomra. Hamarosan másoknak tettem fel különféle gondolatébresztő kérdéseket, és idővel egyre több barátom lett. Végső soron a mások iránti kíváncsiságom vezetett oda, hogy pszichoterapeuta és író legyen belőlem. Az önmagamnak feltett különböző kérdéseim megváltoztatták az életemet.

A terapeutákat rendszerint úgy ábrázolják, mint akik azzal töltik a napjaikat, hogy mások problémáit hallgatják. De, nem ezért kapunk 50-150 dollárt óránként. Hiszen egy barát is meghallgathat, ráadásul teljesen ingyen. Az orvosoknak azért fizetnek ilyen sokat, mert olyan kérdéseket tesznek fel betegeiknek, melyek segítenek nekik hozzáférni saját egyéni bölcsességükhöz. A probléma ott kezdődik, hogy a megfelelő kérdések hiányában olyan képzetekre, hitekre és viselkedésmódokra fókuszálunk, melyek nem abba az irányba visznek minket, hogy elérjük azt, amit igazán akarunk. Másrészről viszont a helyes kérdések segítségével meghallhatjuk belső bölcsességünket, és pontosan olyanná formálhatjuk életünket, amilyenné mindig is vágytunk vágyunk.

Az elmúlt húsz év során az önsegítő könyvek függőjévé váltam. Könyvek százait olvastam el kezdve ott, hogy lehetnek remek kapcsolataink, egészen odáig, miként lehetünk dollármilliomosok. Szerencsére majdnem az összes ilyen olvasmány ugyanarra a következtetésre jutott. Alapvetően mindegyik azt mondja, hogy az elmére való hangolódás vezet a jobb döntésekhez és hatékonyabb viselkedéshez. Hogyan lehetséges ez? Én arra jutottam, hogy a jó kérdések feltevése a legkönnyebb és leggyorsabb út a helyzetek jobb felméréséhez, ezáltal a jobb döntésekhez. Mihelyst megváltoztatjuk a mentális fókuszunkat, az addig láthatatlan dolgokat is képesek leszünk meglátni. Megtanulunk arra összpontosítani, amit igazán akarunk, mint például a szeretet érzése, belső béke, derű és életöröm. Hamarosan a növekedésekre fogunk koncentrálni.

Bruce Springsteen „Hungry Heart" című dalának szövege olyan folyóról szól, mely rossz mederben halad, s partjai mentén sűrű köd honol. Mikor eljön az ideje annak, hogy számot vessünk életünkkel, kapcsolatainkkal, egészségünkkel és egyéb ügyeinkkel, ritkán nézzük azt, hogy merre igyekszünk. Talán eszünkbe jutnak ezek a dolgok évente egyszer-kétszer, ám ez nem elegendő. Ha az autónkat is évente csak egyszer ellenőriznénk, hogy jó irányba megy-e, biztosan összetörnénk. A kérdések segítenek életben maradni vagy finoman visszaterelnek az útra, mikor letérünk a kívánt ösvényről.

 

Hogyan használjuk a könyvet

 Gondoljon erre a könyvre úgy, mint egy enciklopédiára, mely segít sikeresen megbirkózni bármilyen élethelyzettel. Ha az érdekli, hogyan tanulhatná meg kedvezőbben irányítani pénzügyeit, olvassa el a karrierrel és pénzzel foglalkozó fejezeteket.

Ha elégedetlen szerelmi életével, lapozza fel a kapcsolatokról szóló részt.  Mikor megtalálja a megfelelő fejezetet, látni fog egy sor elgondolkodtató kérdést.

A legtöbb önsegítő könyvvel ellentétben itt nem fog tanácsokat vagy válaszokat kapni. A legjobb válaszok kényelmesen és könnyen elérhető helyen rejlenek - mégpedig önben. Mindössze a megfelelő válaszok szükségesek az intuitív, belső bölcsesség felébresztéséhez. Amikor eszébe jut az aktuális élethelyzetnek megfelelő kérdés, szánjon némi időt rá. Meditáljon rá. Engedje, hogy a kérdés lénye mélyére hatoljon. Mikor megérkezik a helyes válasz, úgy fogja érezni, hogy megtalált valamit, mely ideiglenesen elveszített.

Többféle mód is van arra, hogy hasznára váljanak a könyvben található kérdések. Sokan úgy vélik, ha válaszaikat egy naplóban írják le, az segíthet alaposabban feltárni gondolataikat,. Továbbá a válaszok megörökítésével a későbbiekben még visszatérhetnek a kezdeti elmélkedéseikhez. De lehet úgy is használni a könyvet, hogy megkérnek egy barátot vagy családtagot, sorban tegyen fel kérdéseket. Azzal, hogy megosztja a válaszait olyan valakivel, akiben megbízik, további megoldásokra, visszajelzésekre és meghitt pillanatokra számíthat.

Mikor ezeken a kérdéseken elmélkedik, hagyja, hogy a lehetséges legjobb válasz(ok) érdekében a racionális és intuitív képességei is felszínre kerüljenek. A megérzéseinek értelmezéséhez hasznos lehet először lecsendesítenie az elméjét. Úgy gondolom, mindenki ismer olyan tevékenységet, mely által lecsillapíthatja bensőjét. Némelyeknek talán elegendő kimenni a természetbe vagy sétálni egyet. Mások csendesen meditálnak, imádkoznak, esetleg zenét hallgatnak. Nyugodt elmével könnyebb felismerni, ha egy válasz igazán  érzéssel tölt el. Miután feltette a kérdést, és befelé figyel a válaszra, figyelje meg, hogy milyen érzetek kavarognak a gyomra körül vagy a szívében. Némi gyakorlattal hamarosan képes lesz megfejteni az igazi intuitív útmutató „hangját".

A válaszok különböző módon érkezhetnek. Néha a „helyes" válasz azonnal megérkezik - mint derült égből a villámcsapás. Míg más válaszok akár néhány napra is elfelejtődhetnek, mielőtt „váratlanul" beugranak. Sőt, velem olyan is előfordult, hogy a forgalmi dugóban egy út menti plakáton láttam meg a választ, de az sem szokatlan, mikor egy barátomnak adott tanács volt a tökéletes válasz a kérdésre, melyen addig elmélkedtem. Olyat is hallottam nem egyszer, hogy valaki álmában kapta meg a választ, vagy egy finom belső hang segítette át tennivalóinak során.

Észre fogja venni, hogy a könyvben olvasható kérdések zömére nem csak egyféleképpen lehet válaszolni. Mulattató legalább ötféle választ adni egyetlen kérdésre, majd azok közül kiválasztani az(oka)t, mely(ek) a legjobban tetszenek. Rájöttem, hogy az első dolog, ami eszembe jut, az nem mindig éppen a legmegfelelőbb. Ha több választ tűzünk ki magunk elé, azzal kreatív gondolkodásra ösztönözzük magunkat. Megfigyeltem, hogy gyakran a negyedik vagy ötödik válasz bizonyult a legjobb megoldásnak a problémámra.

Esetleg úgy is dönthet, hogy hasznos segédeszközként alkalmazza ezt a könyvet azoknak a javára, akiket szeret. Ha valaki a gondjával önhöz fordul, keresse ki a megfelelő részt, és nézze meg, vajon talál-e számára kérdést. Valószínűleg önnek is feltűnt, hogy az embereknek adott tanácsok ritkán működnek, ha egyáltalán működnek. Abszolút nem figyelnek oda, amikor valamilyen tanácsot kapnak. Viszont szeretnek kérdéseket feltenni. Mikor kérdezünk valakitől valamit, azzal közvetve azt fejezzük ki, hogy bízunk az illetőben annyira, hogy a jó választ adja. Meghökkentő, hogy milyen könnyen meg lehet oldani a problémákat egyszerűen azzal, hogy válaszolunk egy elgondolkodtató kérdésre.

Ha sikerült találni egy különösen önhöz illő kérdést, karikázza be, hogy könnyen megtalálja, bármikor, amikor szüksége van rá. Úgy vélem, hasznosabb, ha mindössze néhány kérdésre válaszol jól, mintha rengetegre próbálna felelni, de felületesen. Szánjon a leghasznosabbnak tartott kérdésekre több időt. Az adott helyzetéhez illő kérdés olyan, mint egy bizalmas barát, aki elvezeti az önben rejlő bölcsességhez. Ahelyett, hogy folyamatosan olvassa a könyvet, nyugodtan ugráljon a fejezetek és kérdések között, melyek a leginkább érdeklik.

Néhány kérdésre adott válaszai talán arra késztethetik, hogy változtasson életében a magatartásformáin. Eleinte mindig nehéznek tűnik változtatni káros szokásokon és viselkedéseken. Ahhoz, hogy a kérdéseire kapott válaszaival szövetségben tudjon cselekedni, ajánlom, olvassa el figyelmesen a tizennegyedik fejezetet. Ebben feltárok egy olyan technikát, mely képes segíteni, hozzá idomulni ahhoz a bölcsességhez, melyet a válasszal kap. Tapasztalataim szerint ez az eljárás tízszer olyan hatásos, mint bármi más motivációs módszer. Ha ezt alkalmazza, teljesen biztos vagyok benne, hogy képes lesz következetesen irányítani egy olyan életet, amit ténylegesen akar.

Minden jót kívánok az önben leledző bölcsesség felderítéséhez, ugyan akkor remélem, hogy a válaszai és tettei több szeretetet, derűt valamint örömet eredményeznek életében.