Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Deborah L. Price

Pénz - A mágikus játék

Kötelező olvasmány az igazi bőség megteremtéséhez, s a pénzzel való, gyakorta ingatag kapcsolatunk rendezéséhez

Szinopszis

Kötelező olvasmány az igazi bőség megteremtéséhez, s a pénzzel való, gyakorta ingatag kapcsolatunk rendezéséhez.

Hogyan lehetséges, hogy civilizációként nem csupán lemondtunk a hatalmunkról a pénz javára, de a saját életünk és jólétünk feletti irányítást is elutasítjuk? Sok civilizáció létezett előttünk, akik sosem használtak árfolyamot, sőt még a pénzt sem ismerték. Mikor a pénz végül használatba került, alaposan és tartósan elkezdte formálni a történelmet és hitrendszerünket. Még évszázadokkal később sem értjük teljesen, milyen hatással van a pénz az életünkre és miként alakítja a világunkat. A pénz folyamatosan egérutat nyer velünk szemben. Az általunk felruházott elképzelhetetlen hatalom és hangsúly miatt a pénz diktálja mindennapi életünket. Olyan döntéseket hozunk, melyek a „nincs elég pénzem” érzésen alapulnak, megváltoztatjuk a karrierünket, hogy több pénzt kereshessünk, de sok házasság vagy válás is történik a pénz miatt. Tulajdonképpen minden fontosabb döntésünket valamilyen formában a pénz befolyásolja. Ritkán vizsgáljuk meg, hogy mit is keresünk valójában. Soha azelőtt nem alkotott az emberi faj olyan széles körben elterjedt játékot, aminek nincs szabálykönyve, irányvonala vagy oktatóanyaga. Nem csoda, hogy elbújunk. Még azt sem tudjuk, hogy mik a szabályok!

 


Tartalomjegyzék

Köszönetnyilvánítás

 

Sondra Plone, Ph.D. előszava

 

Bevezetés

 

1. fejezet          A pénzjáték

2. fejezet          Ősi játékok

3. fejezet          A nyolc pénztípus

4. fejezet          Az igazi nettó értékének újrafogalmazása

5. fejezet          A pénzzel való egészséges kapcsolat kiépítése

6. fejezet          Szeretet és hatalom, félelem és irányítás

7. fejezet          Út a beteljesüléshez

8. fejezet          A hit alkímiája

9. fejezet          A mágus útmutatója a pénzhez

10. fejezet        Merre tartunk?


Olvasson Bele!

Bevezetés

Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel.
Rousseau, Társadalmi szerződés, 1762

 

Ma a világ leggazdagabb országában a társadalmunkat a pénzzel kapcsolatos félelem és idegesség tünetei mindent áthatolnak. Ezek az érzések hatással vannak a szegényekre és a gazdagokra egyaránt, valójában jobban összekötnek bennünket, mint azt észleljük. Bár a tünetek minden embernél eltérők, szinte mindenki szenved valamilyen pénzt érintő stressztől. 2001-ben pénzügyi feladataink még inkább előtérbe kerültek a tőzsde addig példa nélküli emelkedése és bukása után, emiatt világméretű recesszió alakult ki és emberek millióinak életére volt hatással. Nem hiszek abban, hogy ez a globális „süllyedés” a véletlen műve lett volna. Bizonytalan emberi mivoltunkat alapul véve sokkal valószínűbb egy kozmikus “időtúllépés”; eljött az ideje, hogy megszülessen a pénz megértésének és megtapasztalásának új szemléletmódja. A kinyilatkoztatás szó két különböző jelentéssel bír. Az egyik egy olyan lehetőség leleplezése, mely gazdag és mágikus; a másik – ennek szöges ellentéte – igen egyszerű, az apokalipszis. A választás a miénk. Elég fájdalmat megéltünk már, amit a pénz okozott; itt az ideje, hogy megtapasztaljuk a varázslatot és az örömet. Ezzel azonban hajlandóknak kell lennünk másképp látni és tenni a dolgokat.

Mérhetetlenül szeretem az életet és az embereket, mindig sok-sok remény élt a szívemben az emberiség iránt. Az elmúlt néhány évben viszont annyira megriasztott és megzavart a világ állapota, hogy egyre nehezebbé lett csendes tanúként figyelni. Pénzügyi tanácsadóként és oktatóként a munkám során rengeteg emberrel találkoztam, akik áldozatául estek annak az érzésnek, hogy még több és több anyagi javat birtokoljanak, de megtapasztalják a reménytelenség és a pénzügyi kétségbeesés egyre növekvő érzését is. Az emberek azért jönnek el hozzám, hogy „pénzügyi biztonságra” leljenek, és árnyaltabb jelentést adjanak az életüknek.

Gyakran a „több” egy új autót, hajót, nagyobb házat jelent, valami olyat, ami arra szolgál, hogy megnövelje terhüket és további bonyodalmakat okozzon az életükben. Újra elmondom, megfigyeltem az embereket, ahogy rabjává váltak kielégíthetetlen vágyaiknak, olyannyira, hogy életenergiájuk teljesen kimerült. Mindenféle ítélkezés nélkül mondom mindezt. Inkább úgy vélem, túl sok időt töltöttünk egyfajta fogyasztói kómában, és ez az eszméletlen állapot nagyban kihat a pszichénkre és a minket körülvevő világra. Annyira lezsibbasztott az igazi történések valósága, hogy azokra a cselekedetekre és változtatásokra is képtelenek lettünk, melyek ezen a bolygón az élet fenntartásához szükségesek.

A reklám- és médiavállalatok meggyőztek minket, hogy semmik vagyunk pénz és anyagi javak nélkül. A nemzeti, sőt totális rögeszme markában vagyunk. Hosszú-hosszú időn át kaptunk agymosást, hogy elhiggyük, csupán anyagi dolgokat akarunk magunknak, hogy minden beteljesülés azokból adódik, amink van, s nem abból, miként élünk és érzünk. Mikor elfogy a terület, amire újabb bevásárlóközpontokat építhetnénk, mikor a televízió és az internet létrehozta az online üzletközpontokat, melyek segítségével napi huszonnégy órán keresztül vásárolhatunk – ez mind egy olyan ürességet tölt be, amit mélyen belül érzünk, de nem értjük. Mindeközben dollárok milliárdjait költjük arra, hogy kiaknázzunk szenvedélyünket, miszerint olyan szükségtelen dolgokat veszünk meg, melyek nem szolgálják a Föld megmentését, mialatt a bolygónk a katasztrófa szélén inog.

A fogyasztás korunk szenvedélye, és itt az idő, hogy ezt bevalljuk, mert már túl sok a vesztenivalónk. Azért írtam meg a Pénz A mágikus játék  c. könyvet, hogy segítsek emlékezni élete céljára: az eredeti célra. Amiért megszületett. Mert ön sem a vásárlásra született. Nem azért született, hogy eladósodva éljen. Nem arra kell használni az életenergiát, hogy az anyagi javak birtoklásáért dolgozzon. Nem erről szól a jólét és a bőség.

A pénz egy olyan eszköz, ami több jelentést képes adni az életének. Eszközként elősegíti az igaz beteljesülés útját, ami a szándékkal és céllal áthatott életből ered. Nem számít, mennyi pénze van, ha mindet arra költi, hogy még több dolgot szerezzen be. Ez a fajta költekezés az életenergia pazarlása. Sokkal nagyobb dolgokra születtünk, mellyel egy nagyobb igazság jár együtt. Nagyon remélem, hogy ezt az igazságot újra fel fogja fedezni. Megvan az erő önben, hogy célokkal teli és virágzó életet valósítson meg. Ahhoz is megvan az ereje, hogy a változás mellett döntsön. Mindnyájunknak fel kell ébrednünk és a megoldás részévé kell válnunk. Ennek megvalósításához le kell játszanunk a „mindent vagy semmit” nevű pénzjáték utolsó körét. A felébredés nem könnyű, de tapasztalataim szerint, mikor nem halljuk meg az ébresztőt, gyakran lehangolóan durva ébredésben van részünk.

 

A pénzzel való viszonyunk felfedezése

A pénz energiát és életet hordoz önmagában. Dualitás van benne, hasonlóan a saját természetünkhöz. Egyszerre spirituális és materiális, építő és romboló, szeretnivaló és kegyetlen. Segít megvalósítani legnagyobb álmainkat, de általa legrosszabb rémálmaink is legyőzhetnek minket. A pénz talán Isten legnagyszerűbb kísérlete. Mivel a pénz olyan erő, ami a létezésünk minden részét áthatja. Több mint szimpla váltóeszköz; ez lett a mi „másik” életünk. És túlságosan gyakran a legnagyobb figyelmet efelé az élet felé fordítjuk annak a tapasztalatnak a költségén, ami feltáratlanul rejlik bennünk.

Tudattalan és egészségtelen kapcsolatunk a pénzzel az okozója sok személyes és szociális problémánknak. Az egyik útja, hogy felfedezzük, hogy ezek a tudattalan viszonyok milyen formában jelennek meg életünkben, meg kell határoznunk és meg kell értenünk a pénztípusokat. A pénztípusok „tipikus” sémákon alapulnak, ideértve a tudatalatti szokásokat, gondolatokat vagy hiedelmeket, melyek minden ember életében aktívan szerepelnek. Ez a könyv segít felfedezni, hogy a pénztípusok miként befolyásolják a pénzzel való kapcsolatát.

Megtanulni, meghatározni és együtt dolgozni a pénztípusokkal, egy mágikus és feltáró folyamat. Ez a kulcsa a pénzzel és saját énjével való kapcsolatának átformálásához. Ahogy egyre tudatosabbá válunk, gyakran elmozdulunk az egyik típusból a másikba. Ez a mozgás utazásunk szükséges része, mely végül – a legtudatosabb fázisunkban – a pénzvarázslás felvilágosult tapasztalatához vezet, ezzel elfogadjuk azt is, hogy önmagunk jutalmazásával a Lelket jutalmazzuk. Bátorságunkért, hogy részt veszünk ezen az utazáson, transzformáljuk tudásunkat és felfedezzük hatalmunkat, amivel manifesztálhatjuk legbelső reményeinket és álmainkat.