Kosár
kosár
Kosár
Az Ön kosara üres

Penny Ferguson

Vezetőnek születtél

A tökéletes irányítás titka Válj olyan vezetővé, amilyenné lenni szeretnél!

Szinopszis

A tökéletes irányítás titka
Válj olyan vezetővé, amilyenné lenni szeretnél!

„Körülbelül tizenkét évvel ez előtt még úgy véltem, a vezetés valami olyasmi, ami a szükséges képességek fejlesztéséről és az irányítással összefüggő tudás folyamatos bővítéséről szól. Ezek megtanulása és a gyakorlatba való átültetése – bármennyire is nehéz – végül automatikusan biztosítja a sikert. Azóta az egész gondolkodásmódom megváltozott. A szükséges képességek elsajátítása magában véve még nem működik hatékonyan, és különben is, az irányítás nem elsősorban arról szól, hogy valakinek éppen mi a feladatköre, hanem arról, hogy kicsoda igazából, milyen a személyisége most és milyenné akarja formálni magát. A rátermett irányítás valójában „tudatos létezés”, nem pedig „tanult cselekvés”; inkább egyszerűen természetes, mint erőltetetten összetett.

A jó vezetők száz százalékos felelősséget vállalnak életük minden részéért. Azért ahogy gondolkoznak, éreznek, és döntenek minden pillanatban – vagyis nem másokat okolnak életük körülményeiért. A vezetők nem hiszik, hogy a körülmények áldozatai, mert abszolút urai a felelősségnek. Itt kezdődik az igazi vezetői képesség.”

Penny Fergusson


Tartalomjegyzék

Köszönetnyilvánítás

Bevezető

 

1.   Áttekintés

2.   Az álarc mögött

3.   A felelősség elfogadása

4.   Az irányítás rólam szól!

5.   A felelősség kommunikálása

6.   Mások bevonása

7.   Vezetők, figyelem!

8.   Kérdés, kérdés és még több kérdés!

9.   A helyes kérdés megtalálása

10. A megfelelő emberek felépítése és fejlesztése

11. A piramis átugrása – az emberi képességek felfedése

12. Az érték demonstrálása

13. Milyen stílusú irányítás?

14. Hová tartok?

15. A jelen megélése

16. Vállalati kultúra

17. A puding próbája az evés


Olvasson Bele!

Bevezetés

"Az egyszerűt túlbonyolítani mindennapos dolog; a bonyolultat egyszerűvé tenni a lehető legkönnyebb, ez az alkotás."
Charles Mingus

A vezetői irányítás felfogása az elmúlt néhány év során változott meg bennem jelentősen. Ez kapcsolatban áll a személyes tapasztalatokkal és a sok rendhagyó egyéniséggel és szervezettel való együttműködéssel. Körülbelül tizenkét évvel ez előtt még úgy véltem, a vezetés valami olyasmi, ami a szükséges képességek fejlesztéséről és az irányítással összefüggő tudás folyamatos bővítéséről szól. Ezek megtanulása és a gyakorlatba való átültetése gondoltam – bármennyire is nehéz – végül automatikusan biztosítja a sikert.

Azóta az egész gondolkodásmódom megváltozott. A szükséges képességek elsajátítása magában véve még nem működik hatékonyan, és különben is, az irányítás nem elsősorban arról szól, hogy valakinek éppen mi a feladatköre, hanem arról, hogy kicsoda igazából, milyen a személyisége most és milyenné akarja formálni magát. A rátermett irányítás valójában „tudatos létezés”, nem pedig „tanult cselekvés”; inkább egyszerűen természetes, mint erőltetetten összetett.

Ezt egy bizonyos idő után fedeztem fel. Akkor kezdődött, mikor egy másik tanácsadóval dolgoztam együtt, aki számos régi ismert vezetőfejlesztő programot futtatott. Kitűnő tréner volt, akkoriban azt gondoltam, ő az egyik legjobb. Azonban felkeltette a figyelmemet, hogy bár az emberek nagyon elégedetten távoztak, valami még sem volt rendben. Minden reményteli, derekas fogadkozás dacára, a valóság az volt, hogy a munkahelyen tervszerűen megvalósuló viselkedésváltozások valószínűsége  kevesebb, mint húsz százaléka lett annak, mint amit a programok résztvevői lelkesedésükben megfogadtak. Ez kiábrándító volt számomra, és nagyon nem voltam elégedett. Sőt, zavarba is ejtett. Miként képesek sokat látott, intelligens emberek felismerni viselkedésük megváltoztatásának értékét, elkötelezik magukat mellette, ám mégsem teszik meg? Kezdtem kétségbe vonni és megkérdőjelezni azt, amit a programokon csinálunk. Kritikus fölvetéseim azonban a főnökömnél teljességgel népszerűtlennek bizonyultak, így hát belekezdtem a saját felfedező utazásomba.

Kifejlesztettem egy programot, mely a hagyományos gondolkodást ötvözte egy másik dimenzióval – olyannal, amiaz irányítás megértésének sokkal mélyebb szintjét kínálta az embereknek. Ami még fontosabb talán, hogy számos különböző elemet kötött össze, de oly módon, ami teljes értelmet adott nekik, és az embereknek nem volt semmi okuk arra, hogy ne próbálják ki. És tudják, mi történt? Az eredmények rendkívüliek voltak! Nagyon szeretném azt mondani, hogy valóban tudtam, mit csinálok, mikor kifejlesztettem ezt a programot, de akkoriban gőzöm se volt róla. Az emberek azt mondták, hogy az a két nap egyszerűen megváltoztatta az életüket és én nem tudtam, hogy miért. Több mint egy évig tartott – rendkívüli emberekkel való együttdolgozást követően –, mire megértettem, mi történik. Ez volt az a felfedezőút, mely teljes mértékben átalakította az irányításról való gondolkodásomat.

A könyv során erre „a program”-ként fogok hivatkozni. Ez a Személyes Vezetői Program (SZVP), amit több mint tíz évvel ezelőtt fejlesztettem ki, és bár szervesen növekedett és fejlődött, az elvek mindvégig ugyanazok maradtak. Ez egy háromnapos program – az első kettő egymás utáni napon van, a harmadikra két vagy három héttel később kerül sor. A mai napig tizenkétezer embernél is többen vettek benne részt. Az eredmények magukért beszélnek. E könyvben – és főképp az utolsó fejezetben, „A puding próbája az evés” címűben – olvashatja azt a hatást, amit a program gyakorol a szervezetekre és az egyénekre. Amennyiben azt választja, hogy őszintén, száz százalékos felelősséggel tartozik a döntéseiért, a továbbiakban nagyon egyszerűen, csupán következetesnek kell maradnia ehhez.

Ez a könyv egy utazás a programon keresztül, minden fejezet az előzőre épül és egy-egy lényeges gondolattal röpít előre valami fontos és megszokott dologgal kapcsolatban, amit attól kezdve már másképpen fog tenni. Minden egyes viselkedés, stílusbeli változás – főként, ha állhatatosan gyakorolja is –, pozitív eredményt hoz.

 • Az Áttekintés a program egészének áttekintése. Mikor az emberek megérkeznek, választ szeretnének kapni a kérdésükre, miszerint: mit keresek itt?
 • Az álarc mögött felkínálja a lehetőségét annak, hogy jobban megismerjük önmagunkat és másokat.
 • A felelősség elfogadása és Az irányítás rólam szól! A program e két része bevonja a csoportot egy beszélgetésbe az irányítás alapjának kulcsmomentumával kapcsolatban – tulajdonképpen mit is jelent a felelősség?
 • A felelősség kommunikálása; Mások bevonása. A beszélgetés során az előadó megfigyeli és felméri a kommunikációs viselkedést. Az előnyben részesített kommunikációs viselkedési stílus megegyezésen alapul. Ezt követően megvitatásra kerül az egyéni módszereket összevető mérés. Általában jelentős távolság van az észlelés vagy a látvány és a valóság között.
 • Vezetők, figyelem!; Kérdés, kérdés és még több kérdés; A helyes kérdés megtalálása. Ez a három rész alapos képet nyújt a közlés bizonyos vonatkozásainak fontosságáról és arról, hogy milyen lehetetlen a kommunikációra a felelősség vizsgálata nélkül tekinteni – megosztás és felelősség; e két dolog elválaszthatatlan.
 • A megfelelő emberek felépítése és fejlesztése; A piramis átugrása – az emberi képességek felfedése. Ez a két rész fölteszi az alapkérdést; tényleg megvannak a rátermett embereink és valóban segítünk nekik felszínre hozni vezetői tehetségüket és képességüket?
 • Az érték demonstrálása. Mire összpontosítunk inkább, az emberek erősségeire vagy gyengeségeire?
 • Milyen stílusú irányítás? Csupán egyetlen vezetői stílus létezik vagy mások módszerek is jól működnek?
 • Hová tartok? Annál, aki nem tudja merre tart, bármelyik út beválik, de ez nem a legrátermettebb vezetők gondolkodása.
 • A jelen megélése. Mikor, mely ponton lehetséges a változás és mit teszünk ezért a jelen pillanatban? Csupán egy olyan hely van, amit meg tudunk változtatni – s ez nem más, mint a jelen pillanat!
 • A Vállalati kultúra áthatja a szervezet összes alkotórészét, amiben ön is dolgozik.
 • A puding próbája az evés föltárja az elmélet lényegét, néhány esettanulmány segítségével illusztrálja a program sikerét.

Eldöntheti, hogy elejétől a végéig úgy olvassa a könyvet, mintha egy utazás lenne, de ha szeretné, csak úgy felcsaphatja és találomra elolvashat egy fejezetet. Próbálja ki az ott olvasott ötleteket és meglátja, milyen hatása van önre, majd válasszon továbbiakat. Ez teljes mértékben az ön szabad döntése. E könyv olvasása egyszerű, mégis sokszor megoldást jelentő ötleteket fog adni, melyek jelentős minőségi előrelépést okozhatnak – ám csak akkor, ha működésbe is hozza őket!

Az életem drámai változáson ment keresztül annak eredményeként, amiket láttam, hallottam, tanultam. Emlékszem, Joseph Jaworski megihlető könyvében, a The Inner Path of Leadership-ben (Az irányítás belső ösvénye – a ford.) elmondja, hogy számára az életét megváltoztató kulcsmomentum az volt, mikor a felesége bejelentette, hogy húsz év házasság után válni akar. Számomra ez a pillanat akkor jött el, mikor a fiam huszonhat éves korában meghalt. Visszavonultam, újraértékeltem az életemet és megvizsgáltam, hogy hol tartok abban a pillanatban. Nem tetszett túlságosan az, amit láttam. Abban a pillanatban rá kellett döbbennem, hogy mindenért, ami addig történt velem az életemben, csak a külső körülményeket okoltam. De minden helyzetben volt egy közös nevező – én! Döntő pillanat volt. Valódi utam akkor és ott kezdődött. Első könyvemben, a Transform your life-ban (Alakítsd át az életed – a ford.) nagyon személyes perspektívából osztottam meg, hogy a gondolkodásmódom megváltoztatása milyen hatással volt az életemre. Most pedig megosztom önökkel azt, amit az irányításról tanultam, mikor néhány nagyon különleges emberrel dolgoztam együtt. Őszintén remélem, ad néhány bevethető ötletet, melyek által azzá válhat, ami önben legbelül most is meg van. Hogy olyan vezetővé váljon, amilyenné szeretne.